gul-sykkelSyklister VS bilister - vårens skumleste eventyr?

Når starter det noen kaller tålmodighetssesongen på veien. Syklister er irriterte på bilister som tuter på dem og nesten sneier borti dem - og bilister er irriterte på syklister som kjører for mange i bredden.

 

Kanskje er løsningen å være litt mer tålmodige og hensynsfulle begge parter? Bilister kan tåle å vente litt - og syklister kan bli flinkere til å gi tegn og plass. DEL VEIEN!

Et viktig stikkord er SAMSPILL. En KAMP om veien er ikke løsningen.

 

Noen bilister irriterer seg over syklister som ligger flere i bredden og hindrer biltrafikken. Helst vil de ha dem helt ut på den hvite stripen slik at de uhindret kan kjøre forbi dem. Dette er skummelt for syklistene, for da får man forbikjøringer der bilen nesten sneier borti sykkelen, eller presser dem ut av veien. Det vises ofte til trafikkregler for å kreve at de skal ligge en og en. Kanskje er det vel så trygt å ligge to og to? Da må bilistene foreta en vanlig forbikjøring der de legger seg over i motsatt kjørefelt med avstand til syklistene.

Noen flokker med trimsyklister bruker for mye plass i bredden, og de er noen ganger alt for mange i følge. Men mange sykkelklubber har innført begrensninger på det antallet som skal trene sammen. Overstiges dette antallet skal syklistene deles i to eller flere grupper. Dette er å ta bra hensyn. Mange er også flinke til å vinke biler forbi.

Ta det rolig - begge parter. Det er den myke trafikanten - SYKLISTEN - det går ut over om en ulykke inntreffer.

 

Gode råd fra Trygg Trafikk her >>

 

Gode filmer fra Statens Vegvesen under her.

Statens vegvesen mener vanlig folkeskikk kan redde liv.

 

I forskingsrapporten Statens vegvesen presenterer påpekes uheldig oppførsel fra både bilister og syklister. Her er noen av funnene som er gjort:

 

• 6 av 10 bilister slurver med å holde god nok avstand når de kjører forbi syklister

• 6 av 10 syklister er ikke flinke nok til å vise hensyn og slippe bilister forbi

• 2 av 10 syklister har opplevd å bli sprutet ned med vindusspylervæske

• 7 av 10 syklister har opplevd aggressiv og truende atferd fra bilister

• 2 av 10 syklister har blitt presset ut av vegen.

• De syklistene som opplever mest aggresjon, er også selv de mest aggressive

 

 

 - -

 

 

 

nullvisjonen black 400 400

NULLVISJONEN?

Nullvisjonen i Norge, som begrep og tenkemåte, hadde 20 års jublileum i februar 2021. Nullvisjonen Agder startet opp i 2003.
Nullvisjonen er grunnlaget for alt trafikksikkerhetsarbeid i Norge - en visjon om at det ikke skal forekomme ulykker med drepte eller hardt skadde i trafikken. Trafikantene og myndighetene har et delt ansvar for trafikksikkerheten.
LES MER HER >>

film bilde 400 400

FILMSERIER

Nullvisjonen Agder har gjennom årene laget mange filmserier. Filmene retter seg mot ulike grupper og har ulike temaer. Det er filmer som passer for RUSS, for FORELDRE, for FERIEBILISTER osv. Vi har også fått laget flere tegnefilmer. Filmene brukes i undervisning og på våre tre Facebooksider. De har en snert av humor - men med et alvorlig budskap.
SE FILMER HER >>

rudskogen 400 400

UNGDOMSPROSJEKTET

Hver år kjører vi vårt ungdomsprosjekt i alle tre regioner for 10-20 ungdommer hver. Vi starter i februar og avslutter i juni, og i denne peridoen deltar ungdommene på 4 obligatoriske samlinger om trafikksikkerhet. Vi spanderer belønning på de som fullfører; En bilreparasjon - eller en tur til Rudskogen og banekjøring med Porsche Cayman. 
LES MER HER >>>

podkast 400 400

PODKAST

Vinteren 2020 startet Nullvisjonen Agder opp sin egen podkast. Episodene er frittstående og er av litt ulik lengde, ca. 12-15 minutter. Man finner episodene på 5 ulike plattformer, blant annet Spotify. Alle er selvsagt gratis tilgjengelige, og de høres faktisk av titusener av lyttere. For full oversikt over episodene, og omtale av dem, klikker du deg videre.
ALLE VÅRE EPISODER >>
Anbefalte sider

trafikkvett agderfk 18pluss trafoen trygg trafikk svv
politiet russ paa vei toi vti trafikkatferd 3

 

agder fk logo lang

  • Artikkelvisninger 3994310
Del denne siden:
Del på Facebook Del på Twitter

Innhold © Nullvisjonen Agder