pics Sykkelhjelm2Bruken av sykkelhjelm i Norge har de siste 12 årene steget med ca. 20%.

Et nasjonalt mål for 2018 er en ytterligere økning i bruken på 10-15%. Målet for 2018 er at bruken kommer opp til 90% for barn under 12 år og 60% for ungdom/voksne.

Hjelmbruken stiger også i våre naboland.

 

Hør gjerne vår PODCAST om sykkelhjelm:

https://anchor.fm/nullvisjonen-agder/episodes/Sykkelhjelm-ecrocu 

 

 

NORGE

Oversikten under her er lånt fra Guro Ranes, Statens Vegvesen. 

stat sykkelhjelm 15

 

 

46 drepte uten hjelm - 25 av dem kunne levd

 

Statens Vegvesen har en analyse av 71 dødsulykker for syklister de siste årene (2005 - 2012) som viser at hjelm kunne reddet ca. 25 personer.

46 av de 71 omkomne brukte ikke hjelm, og man regner med at ca. 25 av disse kunne levd i dag om de hadde brukt sykkelhjelm.

 

 

Hvordan få til en økning i bruk av sykkelhjelm?

Svarene på dette kan være mange, men foreldrerollen er uten tvil et av svarene. Foreldre bør gå foran som gode eksempler.

I NORGE har sykkelhjelmpåbud for barn og ungdom vært diskutert, men er foreløpig ikke aktuelt.
(Lenke til rapport om dette helt nederst.)

 

hjelm

 

Se hva Dag Otto sa om hjelm da vi spurte ham om dette:

 

 

Vår egen humoristiske vri....

 

 

Du velger selv...

 

Bruk hodet bruk hjelm

 

 

Infobrosjyre:

pdfSykkelhjelm

 

Mange filmer om sykling her >>

 

 

SVERIGE

Hjelmbruken er på vei oppover for både barn, ungdom og voksne.
Sverige innført påbud om bruk av sykkelhjelm for barn og ungdom under 16 åe i 2005.

Bruken steg da umiddelbart fra ca. 40% til ca 60%. I 2013 var den 80%.

 

hjelmbruk sverige

 

  

DANMARK

I de danske tellingene ligger hjelmbruken på 67 % for barn opp til 10 år, men på kun 12 % for skolebarn over 12 år. Av de øvrige syklistene benytter 5-6 % hjelm. Generelt har hjelmbruken tiltatt i Danmark siden 2004, men blant de voksne er hjelmbruken fremdeles lavest i Norden (11 % i aldersgruppen 26-60 år).

 

FINLAND

I 2003 trådte et sykkelhjelmpåbud i kraft i Finland, med denne lovteksten i Vägtrafiklagen:

90 § Cyklister och cykelpassagerare skall i allmänhet under körning använda vederbörlig skyddshjälm.

Politiet ilegger generelt ikke bøter for overtredelse, og det er kommentert av Vägaffärsverket at det var og er lite informasjonsvirksomhet om hjelmbruk og påbudet. Hjelmbruk De syv siste årene før påbudet var hjelmbruken på 21-24 %. I 2003-2005 har bruken ligget på 25-29 %.

Når det gjelder Finland er lærdommen at et påbud som ikke ledsages av kontroller og informasjonskampanjer fører til liten endring i hjelmbruken. Da er det heller ikke relevant å se på hvorvidt det har vært endringer i sykkelarbeid og/ eller sykkelulykker som følge av påbudet.

 

Les mer her:

En rapport om evnt. virkninger av et evnt. sykkelhjelmpåbud i NORGE:
http://www.vegvesen.no/_attachment/58629/binary/2582?fast_title=Virkninger+av+et+evt.+p%C3%A5bud+om+sykkelhjelm+for+barn+og+unge+under+16+%C3%A5r

 

I denne rapporten kan man også lese at i AUSTRALIA økte bruken av sykkelhjelm fra 30% til 80% etter innført påbud. Tallene for trafikkdrepte syklister sank med 45%.

 

 

 

nullvisjonen black 400 400

NULLVISJONEN?

Nullvisjonen i Norge, som begrep og tenkemåte, hadde 20 års jublileum i februar 2021. Nullvisjonen Agder startet opp i 2003.
Nullvisjonen er grunnlaget for alt trafikksikkerhetsarbeid i Norge - en visjon om at det ikke skal forekomme ulykker med drepte eller hardt skadde i trafikken. Trafikantene og myndighetene har et delt ansvar for trafikksikkerheten.
LES MER HER >>

film bilde 400 400

FILMSERIER

Nullvisjonen Agder har gjennom årene laget mange filmserier. Filmene retter seg mot ulike grupper og har ulike temaer. Det er filmer som passer for RUSS, for FORELDRE, for FERIEBILISTER osv. Vi har også fått laget flere tegnefilmer. Filmene brukes i undervisning og på våre tre Facebooksider. De har en snert av humor - men med et alvorlig budskap.
SE FILMER HER >>

rudskogen 400 400

UNGDOMSPROSJEKTET

Hver år kjører vi vårt ungdomsprosjekt i alle tre regioner for 10-20 ungdommer hver. Vi starter i februar og avslutter i juni, og i denne peridoen deltar ungdommene på 4 obligatoriske samlinger om trafikksikkerhet. Vi spanderer belønning på de som fullfører; En bilreparasjon - eller en tur til Rudskogen og banekjøring med Porsche Cayman. 
LES MER HER >>>

podkast 400 400

PODKAST

Vinteren 2020 startet Nullvisjonen Agder opp sin egen podkast. Episodene er frittstående og er av litt ulik lengde, ca. 12-15 minutter. Man finner episodene på 5 ulike plattformer, blant annet Spotify. Alle er selvsagt gratis tilgjengelige, og de høres faktisk av titusener av lyttere. For full oversikt over episodene, og omtale av dem, klikker du deg videre.
ALLE VÅRE EPISODER >>
Anbefalte sider

trafikkvett agderfk 18pluss trafoen trygg trafikk svv
politiet russ paa vei toi vti trafikkatferd 3

 

agder fk logo lang

  • Artikkelvisninger 3994279
Del denne siden:
Del på Facebook Del på Twitter

Innhold © Nullvisjonen Agder