Sommerferien står for døren, og med ferietid følger også økt bilbruk for svært mange, lengre kjøreturer og nye opplevelser. Bilen bringer deg til ditt reisemål – eller kanskje er reisen selve målet? Bilen lastes ekstra, og vi er spente, trivselsfaktoren stiger – men kanskje også stressnivået?
Hvordan kan du legge opp reisen slik at både du og andre kommer trygt helt frem?
BILEN
Er bilen klar for langtur? – Det kan være smart å la verkstedet ditt ta en sommersjekk i god tid før avreise, så slipper du irriterende og unødvendige tekniske stopp.
Selvsagt passer du på å holde bilen i god teknisk stand.
- Trenger den service?
- Hvordan er dekkene?
- Er vinduene rene?
- Virker air-condition anlegget godt?
Husk på at lufttrykket skal tilpasses bilens last, og sørg for at du har riktige dekk med godt mønster og se til at dekk og felger ikke har skader.
BILFØREREN
Som bilfører har du et stort ansvar, både for deg selv og dine passasjerer – men også for de øvrige trafikantene, fordi det å ferdes i trafikken er en sosial ferdighet.
Hele opplevelsen blir bedre når du tar hensyn til de andre trafikantene – og motsatt. Sannsynligvis er det slik at han som sinker deg er usikker – da hjelper det ikke å legge deg tett oppi, tute eller vise fingeren, men kanskje kan du heller hjelpe til ved å gi tid og rom?
Hva om det er deg som er kommet nesten frem til feriestedet dit, men sliter med å finne rett vei den siste biten – hva ønsker du av de rundt deg?
Selvfølgelig passer du på å være uthvilt og klar for kjøreturen, du har passet på å spise og drikke – og du tar de pausene du trenger, når du trenger dem – og husk nå på: ikke kjør «bare de siste få milene» for å komme dit du vil, ta en liten pause – så kommer du HEL(T) frem – om enn kanskje litt senere.
Statens vegvesen anbefaler «stopp og sov i 15 minutter» - det er et godt råd.
Filmen under er flere år gammel, men like aktuell!!
Og - du, mens vi har din OPPMERKSOMHET.
Det er noe som er blitt veldig aktuelt de siste årene:
Vær så snill - la telefonen ligge mens du kjører.
KJØR når du kjører.
PASSASJERENE
Hvem er passasjerene dine – er det de små barna, hjemmets ungdom, venner eller bare deg og partneren?
PAUSER
Vis hensyn til passasjerenes behov og ønsker – og igjen er det pauser som gjelder. Beregn tilstrekkelig tid på turen til at du har anledning til å ta pauser etter behov, og på rett sted. Når du har pause er det å drive fysisk aktivitet en god ting – du bedrer blodsirkulasjonen, og du blir mere opplagt og klar for resten av turen. Det å legge de planlagte pausene til et passende sted gjør jo også at pausene blir en del av opplevelsen, så må de ekstra pausene tas når behovet er der.
BELTET
Er passasjerene klare for tur?
Er barna sikret riktig - og har de fått mat og drikke i passende mengder før turen?
Hva med større passasjerer – ser du til at bilbeltet er på plass – og tatt på riktig, stramt inntil kroppen over hofte/bekken og skulder?
Feil bruk av bilbeltet er å ha det over magen.
Ved en bråstopp vil beltet stramme seg og kunne skade og ødelegge indre organer.
Det kan bli avrivninger og dødelig utgang.
Tykk jakke lager også en avstand mellom belte og kropp som gjør det ekstra ille.
Riktig bruk av bilbeltet.
Beltet ligger rett på hoftene og virker som det skal. Strammingen treffer skjelettet som det skal - og beltet virker som det skal!
VÅKEN PASSASJER
Skal du på lengre turer er det viktig å huske på at sjåføren ikke er den eneste våkne i bilen. Og for all del – ikke la noen legge ned passasjersetet for å sove når du kjører, og bena har ingenting å gjøre på dashbordet over airbagen! - Da risikerer passasjeren din både liv og helse!
BAGASJE
Har du med deg ekstra last? De fleste har jo det på ferieturen – i varierende mengder og utforming.
Det første du skal huske er at bilens bagasjerom er for bagasje, mens passasjer området er for oss mennesker.
Løse gjenstander i bilen er livsfarlig!
– Og selv små lette ting får svært høy energi i en bråstopp! Husk å bruke «rullegardinen» fra bagasjerommet når du har det – og sitter det ingen i baksetet så er det smart å feste setebeltet likevel – fordi det hjelper til å holde bagasjen på plass.
Pass på å sikre bagasjen, tunge gjenstander lavt nede og stemplet mot rygg – helst stroppet fast. Bruker du «ski-boksen» for å få tilstrekkelig plass – så må du huske på å sjekke hvor mye last du kan ha på taket og i boksen – og merk deg at dette endrer bilens kjøreegenskaper med både høyere tyngdepunkt og økt vindfang.
DYR I BILEN?
Dyr har også krav på sikkerhet – og det finnes egne sikkerhetsseler for hund. Når hunden er med i bilen bør den stå i bur – helst i bagasjerommet, eller på gulvet dersom buret ikke kan festes på andre måter. Husk på at selv en liten hund plutselig veier like mye som en hest ved en bråstopp! Både for dyr og menneskers helse er det viktig å sikre dyret også i bilen!
DE ØVRIGE TRAFIKANTENE
Som tidligere nevnt er det å ferdes i trafikken en sosial ferdighet – der samspill og hensyn kommer i høysetet. Det er mange ulike trafikantgrupper ute på veiene – gående og syklende – mopeder og motorsykler – sammen med yrkestrafikken og deg som bil-turist. Alle skal ha sin del av den samme veien, derfor må vi dele veien og hjelpe hverandre frem på beste måte. Det er en god leveregel å oppføre deg mot andre slik du ønsker at de oppfører seg mot deg - også i trafikken. Når du irriterer deg over mopeder så husk på at føreren her oftest er en uerfaren, lettere skremt 16-17 åring, som kunne vært ditt barn/ungdom – og vis dem hensyn ved å gi dem plass.
Når du velger å kjøre saktere enn den øvrige trafikken, velg deg tider på døgnet med mindre trafikk og pass på å slippe de som kjører bak deg forbi – hyppig; ikke bli den som alltid ligger fremst i køen og med det bidrar til å skape farlige situasjoner fordi andre ønsker å komme forbi deg. VIS HENSYN!
Nullvisjonen ønsker deg en trygg og god sommer!