refleksbrikke 200Nullvisjonen samarbeider årlig med NAF, politiet og andre om å holde reflekskvelder for elever i grunnskolen + foreldre.

Dette gjøres selvsagt på kveldstid, og samarbeidet er med skolenes FAU. Her får både barn og voksne en tydelig demonstrasjon hvor viktig refleksen er.

Å se dette demonstrert i slike settinger er veldig nyttig! Takk til våre samarbeidspartnere!

 

REFLEKSDEMONSTRASJONER mm.

På reflekskvelder ser vi på både refleksbruk og lysbruk på bil.

Barn får se forskjellen på refleks, refleksvester og helt mørkkledde personer.

De voksne får også fin en påminnelse, både angående refleks og bruk av parkeringslys på bilen dersom man stopper langs veien. Det er stor forskjell å stå langs veien med parkeringslys kontra nærlys. Ved bruk av parkeringslys synes refleks ved siden av bilen langt bedre enn ved bruk av nærlys.

 

 

Refleks reduserer risikoen for påkjørsel med 85 %. Det er en billig investering i å bruke refleks!

 

Vi har nylig skrevet om refleks tidligere:
https://www.nullvisjonen-agder.no/2-sider/234-refleksbruken-ma-bli-bedre.html

 

refleksdemo 2
Flinke barn. Passer vi voksne på oss selv like godt?

 

FEBRUAR OG LENGRE DAGER - MEN GJØR DEG SYNLIG

Vi har nå gått inn i «den siste vintermåneden» for denne vinteren. Selv om vi merker så smått at dagene blir lengre er det fortsatt mørketid. Vi er som regel gode til å kle oss i forhold til kulden, men er vi gode nok til å «kle» oss til å bli sett i mørket?

Mørket kan ofte være en utfordring i trafikken, og å være synlig er en svært viktig ting i forhold til at vi skal kunne ferdes trygt langs veien som fotgjenger.

Man skal også være oppmerksomme på bruken av refleks nå som ettermiddagen blir lysere utover ettervinteren og tidlig vår. Kanskje er det lyst når man går ut, men før man returnerer hjemover har kanskje mørket falt på.

Husk å ta med refleks!

 

refleks 01
Et flott syn når barn og ungdom gjør seg synlige.
Mange voksne er også flinke - men ikke mange nok!


MANGE NESTENULYKKER

Undersøkelser viser at det årlig er ca. 1,7 millioner nestenulykker forbundet med at folk ikke bruker refleks i Norge. Og mange ulykker skjer på grunn av manglende refleksbruk – flest ulykker i byene faktisk. Folk tror gatelys hjelper dem til å bli sett, men lys fra eksempelvis butikkvinduer og andre kjøretøy konkurrerer om sjåførens oppmerksomhet.

Langs landeveien er vi mye flinkere til å bruke refleks, men til tross for dette viser undersøkelser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks. Barna er de flinkeste, og voksne er veldig flinke til å få barna til å bruke refleks….

Hvorfor bruker ikke alle de voksne refleks selv da???

 

REKKER BILISTEN Å SE DEG - OG STOPPE??

En bilist i 50 km/t med nærlys på vil ha kun 2 sekunder å reagere på dersom han/hun møter en fotgjenger uten refleks. De fleste har nok også opplevd å ikke oppdage fotgjengeren før man er omtrent ved siden av personen. Fart og energi tilsier at man ikke stanser før 25 meter i denne hastigheten. En fotgjenger uten refleks er nemlig ikke synlig for bilisten før 20 – 30 meter. Ved bruk av refleks vil fotgjengeren være synlig på ca. 140 meter. Da har bilisten minst 10 sekunder på seg til å planlegge kjøringen sin i forhold til denne fotgjengeren. Vi ser en stor forskjell i risiko her!

 

KVALITET - HAR DET NOE Å SI?

Det er en stor variasjon i kvalitet blant reflekser. Bruk refleks som er CE merket. Det er god kvalitet. Refleksspray har kommet på markedet, men de gir kun 6-7 % reflekseffekt, noe som er for lite. Det samme kan vi si om lue og skjerf i strikkegarn av refleks. Vi anbefaler refleksvest, refleks som henger ned langs siden av kroppen, eller refleks som festes på arm/ben. Disse reflekterer bra i billysene.

Refleks er en forbruksvare. Etter en tids bruk blir den slitt, og effekten svekkes. Derfor bør du skifte den ut når den begynner å få riper eller blir falmet. Også vask sliter på refleksen, og etter at du har vasket den 20 ganger bør du snart bytte den ut med en ny.

 

carl refleksfotgjenger