Det er snart skolestart med små barn i trafikken. God sikt er en forutsetning for at vi skal få øye på gående og syklende.

Dårlig sikt er en medvirkende faktor i over 30 % av dødsulykkene på sykkel. Kanskje kan du forbygge farlige situasjoner ved å klippe din hekk?

barn sykler
Foto: Statens Vegvesen 

Statens Vegvesen informerer på denne måten:
Bli med på en dugnad for å unngå ulykker i ditt nærområde. Eier eller disponerer du en eiendom med avkjørsel til veg eller gang- og sykkelveg?  Da har du ansvar for å sørge for fri sikt ved din avkjørsel (jf. Vegloven §31 og §43).


BROSJYRER

En rekke kommuner i Agder deler ut informasjonsbrosjyrer om frisikt og klipping av hekker. Mange kommuner har god informasjon på sine nettsider.

Nullvisjonen Agder har laget denne brosjyren ved hjelp av gode illustrasjonsbilder fra Statens Vegvesen.

Hekker og frisiktsoner >>


Statens Vegvesen
har denne informasjonen:

pdfKlipp hekk og busker



Aktuelle illustrasjoner:

Klipphekkogbusker juni2015 ill1

Klipphekkogbusker juni2015 ill2

Som man ser krever høyere fartsgrenser lengre strekk med fri sikt.



DUGNAD FOR SIKKERHETEN

Dersom alle sjekker sikten ved sine eiendommer og tar et ansvar i en dugnad for sikkerheten, så får vi tryggere skoleveier for gående og syklende.

 


ET PROBLEM FOR KOMMUNENE OM DET MÅ SETTES MAKT BAK ET KRAV OM EKS. KLIPPING AV EN HEKK

Som man ser av lovteksten kan veiens eier kreve klipping -  f.eks. da kommunen om det er i et boligfelt med kommunale veier. Dersom dettte ikke etterkommes kan (eks.) kommunen klippe hekken selv. MEN eier har krav på erstatning. Dette siste gjør det ikke alltid så lett for (eks.) kommunene.

§ 31.Vegstyremakta kan gi påbod om at tre, busker og annen plantevekst innafor byggegrenser som er fastsette i eller med heimel i § 29, skal tas bort eller skjerast ned i den mon det blir funne naudsynt av omsyn til ferdsla eller vegvedlikehaldet.

Eigar eller rettshavar har krav på vederlag etter skjønn for skade og ulempe som er ei følgje av påbodet, og for utgifter med borttaking eller nedskjering.

Vil eigaren eller rettshavaren ikkje etterkome påbodet i første ledd innan den fristen som er fastsett i påbodet eller seinare, kan vegstyremakta syte for at arbeidet blir gjort. I så fall skal eigaren eller rettshavaren ha vederlag etter skjønn for skade og ulempe.

Er det i tide gitt skriftlig melding om at det ikkje er tillate å plante slike vekstar, har eigaren eller rettshavaren ikkje krav på vederlag.

(https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1963-06-21-23/KAPITTEL_7#%C2%A731)

(Se også §29 og 30)



Les mer om frisikt her:
https://www.vegvesen.no/fag/veg+og+gate/drift+og+vedlikehold/vegetasjonsrydding