skolebuss-1En ny forskrift for skoleskyss gjelder fra 1. juli 2013. Alle passasjerer skal ha sitteplass med bilbelte.

Trygg Trafikk har laget en informasjonsbrosjyre for sjåfører, selskaper, skoler, elever, foreldre... 

 

Fra Trygg Trafikk sine websider har vi klippet dette: 

Etter stortingsvedtak i 2011 har Samferdselsdepartementet utformet en ny forskrift om sitteplasser og sikkerhetsbelter. Forskriftens § 3 og § 4 gjelder henholdsvis fylkeskommunens og kommunens dimensjoneringsplikt, og gjelder fra og med 1. juli 2013:

§ 3: Fylkeskommunen [§4: Kommunen] plikter å dimensjonere skoleskysstil­budet ut fra at skoleelever med rett til skyss etter reglene i opplæringslova kapittel 7 og privatskolelova § 3-7 skal ha tilgang til sitteplass med bilbelte fastmontert.

I forskriftens § 2 og § 5 presiseres det at forskriften gjelder for all transport med skoleelever som er en del av skoletil­budet. Unntatt fra forskriften er når denne transporten foregår med fylkes­kommunens ordinære rutetilbud, og buss klasse I – såkalte ”bybusser”, er også unntatt fra forskriften.

Se mer her:
http://www.tryggtrafikk.no/Ny+forskrift+skal+gi+tryggere+skoleskyss.b7C_wRfMZh.ips

 

Et informasjonshefte er laget:

Målgruppen for heftet er sjåfører og selskaper som utfører skoleskyssen, men det er også gode tips og råd til skoler, elever og foreldre som brukere av buss til og fra skolen. Temaene som presenteres i heftet er tips og råd om sjåførens rolle og oppgaver, hva som kjennetegner de yngste elevene i trafikken, anbefalt oppførsel på bussen og på holdeplassen, skolenes ansvar på skoleveien, samt tips og råd til foreldrene.

Heftet presenterer også hva som er sjåførens og busselskapets ansvar dersom en ulykke skulle inntreffe, henvisninger til gjeldende lovverk og forskrifter, og nyttige lenker med mer informasjon.

 

Forside skoleskyss
Klikk for PDF-brosjyre.

 

Et par udrag fra brosjyren:

 

SJEKKPUNKTER AV BUSSEN FØR OPPSTART

 

 • Sjåføren er pålagt å forvisse seg om at bussen er i forsvarlig og forskriftsmessig stand før kjøreturen begynner. Sjekk at dørene åpner og lukker seg som de skal.
 • Sjekk at alle seter og setebelter er i orden.
 • Sjekk at sikkerhetsutstyr som nødhammere, brannslukningsapparater, varseltrekant, refleksvest og førstehjelpsutstyr er på plass.
 • Sjekk at alle instrumenter viser riktige verdier.
 • Sjekk at alle innvendige og utvendige lys fungerer som de skal.
 • Sjekk at speilene er i riktig posisjon. Kontroller alltid de innvendige dørspeilene, i tillegg til utendørs speil og dødvinkel.
 • Til slutt i prosedyren gjennomfører du en trykkfallsprøve og funksjonstest på bremsene.

 

SJÅFØRRÅD FOR EN SIKKER OG HYGGELIG REISE

 

 • Få nok søvn slik at du er uthvilt før arbeidsdagen starter.
 • Sunn mat og mosjon er helsebringende og gir deg overskudd til å håndtere en krevende hverdag.
 • Du har ansvar for at alle passasjerer under 15 år bruker setebelter. Passasjerene skal informeres om beltepåbud i busser der slike er montert.
 • Husk lov om promillegrense og lov om pliktmessig avhold.
 • Ikke kjør før du har forsikret deg om at alle passasjerene har funnet sin plass i bussen.
 • Hold fartsgrensene og unngå unødig hard akselerasjon og oppbremsing.
 • Bruk kun handsfree-utstyr hvis du er nødt til å benytte telefonen når du kjører. Men husk at alt som tar oppmerksomheten vekk fra trafikken er en sikkerhetsrisiko.
 • Sjåføryrket er et serviceyrke. Ved å framstå som en trygg og tillitsfull voksenperson, er du med på å skape en trygg reise.

  


 

 

Foreldre og lærere: Øv med barna!
Godt samspill i trafikkopplæringen er viktig.

 • Oppførsel på holdeplassen
 • På- og avstigning
 • Kryssing av vei
 • Beltebruk
 • Plassering av ransler

skolebuss-1

  

 

 

 

 

nullvisjonen black 400 400

NULLVISJONEN?

Nullvisjonen i Norge, som begrep og tenkemåte, hadde 20 års jublileum i februar 2021. Nullvisjonen Agder startet opp i 2003.
Nullvisjonen er grunnlaget for alt trafikksikkerhetsarbeid i Norge - en visjon om at det ikke skal forekomme ulykker med drepte eller hardt skadde i trafikken. Trafikantene og myndighetene har et delt ansvar for trafikksikkerheten.
LES MER HER >>

film bilde 400 400

FILMSERIER

Nullvisjonen Agder har gjennom årene laget mange filmserier. Filmene retter seg mot ulike grupper og har ulike temaer. Det er filmer som passer for RUSS, for FORELDRE, for FERIEBILISTER osv. Vi har også fått laget flere tegnefilmer. Filmene brukes i undervisning og på våre tre Facebooksider. De har en snert av humor - men med et alvorlig budskap.
SE FILMER HER >>

rudskogen 400 400

UNGDOMSPROSJEKTET

Hver år kjører vi vårt ungdomsprosjekt i alle tre regioner for 10-20 ungdommer hver. Vi starter i februar og avslutter i juni, og i denne peridoen deltar ungdommene på 4 obligatoriske samlinger om trafikksikkerhet. Vi spanderer belønning på de som fullfører; En bilreparasjon - eller en tur til Rudskogen og banekjøring med Porsche Cayman. 
LES MER HER >>>

podkast 400 400

PODKAST

Vinteren 2020 startet Nullvisjonen Agder opp sin egen podkast. Episodene er frittstående og er av litt ulik lengde, ca. 12-15 minutter. Man finner episodene på 5 ulike plattformer, blant annet Spotify. Alle er selvsagt gratis tilgjengelige, og de høres faktisk av titusener av lyttere. For full oversikt over episodene, og omtale av dem, klikker du deg videre.
ALLE VÅRE EPISODER >>
Anbefalte sider

trafikkvett agderfk 18pluss trafoen trygg trafikk svv
politiet russ paa vei toi vti trafikkatferd 3

 

agder fk logo lang

 • Artikkelvisninger 4068353
Del denne siden:
Del på Facebook Del på Twitter

Innhold © Nullvisjonen Agder