moped-1

Dersom du er 16 år og kjører moped tilhører du en høyrisikogruppe.

Sjekk diagrammet under her. EN søyle pr. år. Høy søyle = mange drepte og skadde. Den nest høyeste søylen er 16-åringer - og mopedulykkene dominerer.

(Høyeste søyle = 18-åringer og bil.)

 

trollveggen

Hva kan skje hvis du trimmer mopeden?

For det første er trimming ulovlig og kan føre til bot og avskilting hvis du blir stoppet i kontroll. Ved ulykker med trimmet moped gjelder ikke forsikringen. Myndighetene kan også kreve tilleggsavgift fordi en trimmet moped automatisk egentlig tilhører gruppen lett motorsykkel. Noen former for trimming kan gjøre at mopeden går mye fortere enn den er konstruert for. Verst er det likevel at den går fortere enn føreren er ”utdannet” for.

 

EKSEMPEL PÅ NYHETSARTIKKEL
(Farsunds avis januar 2013)

En 15 år gammel mopedist prøvde å stikke av fra politiet på Feda ved 04-tiden natt til søndag. Det viste seg at mopeden var trimmet og hadde diverse tekniske mangler. Mopeden ble avskiltet. Gutten ble kjørt hjem til foreldrene, og han vil bli anmeldt for forholdet. (Publisert 13.01.2013 - 11:20)

 

Passasjer på moped ulovlig fra 1. august 2013
1. august 2013 kom det ny regler mtp trafikksikkerhet.
Det er nå forbudt å ha med passasjer på moped. Tidligere var det lovlig å ha med en passasjer under 10 år, men dette er det nå slutt på.


Les mer her om mopedførerkort, trafikalt grunnkurs, klær, passasjerer etc. >>  

 

Les mer om ulykker her >>
(Transportøkonomisk institutt)

HJELMBRUK

 

 

 

 

RUSKJØRING

 

 

 

 

MOPED MED PASSASJER

 

 

 

TRIMMING