gul-sykkelSyklister VS bilister - vårens skumleste eventyr?

Når starter det noen kaller tålmodighetssesongen på veien. Syklister er irriterte på bilister som tuter på dem og nesten sneier borti dem - og bilister er irriterte på syklister som kjører for mange i bredden.

 

Kanskje er løsningen å være litt mer tålmodige og hensynsfulle begge parter? Bilister kan tåle å vente litt - og syklister kan bli flinkere til å gi tegn og plass. DEL VEIEN!

Et viktig stikkord er SAMSPILL. En KAMP om veien er ikke løsningen.

 

Noen bilister irriterer seg over syklister som ligger flere i bredden og hindrer biltrafikken. Helst vil de ha dem helt ut på den hvite stripen slik at de uhindret kan kjøre forbi dem. Dette er skummelt for syklistene, for da får man forbikjøringer der bilen nesten sneier borti sykkelen, eller presser dem ut av veien. Det vises ofte til trafikkregler for å kreve at de skal ligge en og en. Kanskje er det vel så trygt å ligge to og to? Da må bilistene foreta en vanlig forbikjøring der de legger seg over i motsatt kjørefelt med avstand til syklistene.

Noen flokker med trimsyklister bruker for mye plass i bredden, og de er noen ganger alt for mange i følge. Men mange sykkelklubber har innført begrensninger på det antallet som skal trene sammen. Overstiges dette antallet skal syklistene deles i to eller flere grupper. Dette er å ta bra hensyn. Mange er også flinke til å vinke biler forbi.

Ta det rolig - begge parter. Det er den myke trafikanten - SYKLISTEN - det går ut over om en ulykke inntreffer.

 

Gode råd fra Trygg Trafikk her >>

 

Gode filmer fra Statens Vegvesen under her.

Statens vegvesen mener vanlig folkeskikk kan redde liv.

 

I forskingsrapporten Statens vegvesen presenterer påpekes uheldig oppførsel fra både bilister og syklister. Her er noen av funnene som er gjort:

 

• 6 av 10 bilister slurver med å holde god nok avstand når de kjører forbi syklister

• 6 av 10 syklister er ikke flinke nok til å vise hensyn og slippe bilister forbi

• 2 av 10 syklister har opplevd å bli sprutet ned med vindusspylervæske

• 7 av 10 syklister har opplevd aggressiv og truende atferd fra bilister

• 2 av 10 syklister har blitt presset ut av vegen.

• De syklistene som opplever mest aggresjon, er også selv de mest aggressive

 

 

 - -