kollisjon-120Tallene for mai 2014 viser at 19 personer omkom i norsk trafikk. Er dette starten på enda en ulykkkessommer?

Sommeren 2013 døde det 58 personer på norske veier i løpet av juni, juli og august.
Står vi foran er ny ulykkessommer?
 

 

Når været er fint og sommeren kommer, er det mange som reiser på ferie med bil og motorsykkel. Økt trafikkmengde gir økt risiko - særlig dersom noen er uforsiktige.

Fint vær gir tørre veier og fristelsen for å øke farten kan komme.

De 19 som omkom i mai måned er fordelt slik: 17 menn og 2 kvinner. Dette følger dessverre trenden med langt flere trafikkdrepte menn enn kvinner.

 

Hva kan vi si annet enn KJØR FORSIKTIG?
Et veldig vanlig uttrykk, men noe vi bør tenke ekstra over betydningen av i de kommende sommermåneder.

 

7 av 10 ulykker skyldes vår egen atferd!

 

Nullvisjonens blog- og avisinnlegg om dette >>

Artikkel om dette hos Trygg Trafikk >>

Artikkel om dette i Dagbladet >>

 

 

10 sommertips fra Trygg Trafikk:

1.
Hold fartsgrensen – og avstanden
Høy fart er den vanligste årsaken til ulykker med drepte og hardt skadde. Husk også den gamle reglen: tell 1001, 1002 og 1003 mellom bilen foran og din egen.

2.
Bruk beltet riktig
Sjekk at alle i bilen er riktig sikret med bilbelter. De minste skal sitte i barnestoler tilpasset deres vekt.

3.
Pakk smart
Pakk de tyngste tingene nederst, og langt framme i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander.

4.
Unngå løse gjenstander
Et videokamera som veier to kilo vil ved bråstopp i 70 km/t utgjøre en vekt på 110 kilo. Ha derfor aldri løse gjenstander på bagasjehylla, eller liggende løst andre steder i kupeen.

5.
Husk varseltrekant og refleksvest
Ha varseltrekanten lett tilgjengelig, gjerne bak seteryggen. Da vil du lett finne den, også hvis du blir påkjørt bakfra slik at bagasjelokket er vanskelig å få opp.

6.
Ta hensyn til de minste
For bilsyke barn hjelper det med reisesyketabletter på lengre bilturer. Ikke spis for mye søtt rett før bilturen. Aggressiv kjørestil med mye akselerasjon og nedbremsing gjør passasjerene lettere kvalme.

7.
Vann bilføreren
For lite væske kan gi trette sjåfører. Sørg for å ha med nok drikke på ferieturen, helst vann.

8.
Sjekk dekkene og lufttrykket
For mye eller lite luft i dekkene gir redusert gripeevne og sikkerhet. Lufttrykket skal tilpasses dekkdimensjon, hastighet og hvor fullastet bilen er. Slitte dekk øker risikoen for vannplaning ved regnvær på varm asfalt.

9.
Reduser mobilbruk
Håndfriutstyr er påbudt for sjåfør i bil. Undersøkelser viser at selve samtalen også trekker konsentrasjonen bort fra kjøringen. Begrens derfor samtalene, unngå å bruke telefonen når kjøreforholdene er vanskelige eller trafikken er uoversiktlig.

10.
Campingvogner
Bilens tilhengerfeste og tilhengerens kulehanske er avgjørende for at du ikke mister hengeren, så sørg for at de alltid er i god stand. Ta hensyn til andre trafikanter og slipp dem forbi for å unngå kødannelse.

 

 

nullvisjonen black 400 400

NULLVISJONEN?

Nullvisjonen i Norge, som begrep og tenkemåte, hadde 20 års jublileum i februar 2021. Nullvisjonen Agder startet opp i 2003.
Nullvisjonen er grunnlaget for alt trafikksikkerhetsarbeid i Norge - en visjon om at det ikke skal forekomme ulykker med drepte eller hardt skadde i trafikken. Trafikantene og myndighetene har et delt ansvar for trafikksikkerheten.
LES MER HER >>

film bilde 400 400

FILMSERIER

Nullvisjonen Agder har gjennom årene laget mange filmserier. Filmene retter seg mot ulike grupper og har ulike temaer. Det er filmer som passer for RUSS, for FORELDRE, for FERIEBILISTER osv. Vi har også fått laget flere tegnefilmer. Filmene brukes i undervisning og på våre tre Facebooksider. De har en snert av humor - men med et alvorlig budskap.
SE FILMER HER >>

rudskogen 400 400

UNGDOMSPROSJEKTET

Hver år kjører vi vårt ungdomsprosjekt i alle tre regioner for 10-20 ungdommer hver. Vi starter i februar og avslutter i juni, og i denne peridoen deltar ungdommene på 4 obligatoriske samlinger om trafikksikkerhet. Vi spanderer belønning på de som fullfører; En bilreparasjon - eller en tur til Rudskogen og banekjøring med Porsche Cayman. 
LES MER HER >>>

podkast 400 400

PODKAST

Vinteren 2020 startet Nullvisjonen Agder opp sin egen podkast. Episodene er frittstående og er av litt ulik lengde, ca. 12-15 minutter. Man finner episodene på 5 ulike plattformer, blant annet Spotify. Alle er selvsagt gratis tilgjengelige, og de høres faktisk av titusener av lyttere. For full oversikt over episodene, og omtale av dem, klikker du deg videre.
ALLE VÅRE EPISODER >>
Anbefalte sider

trafikkvett agderfk 18pluss trafoen trygg trafikk svv
politiet russ paa vei toi vti trafikkatferd 3

 

agder fk logo lang

  • Artikkelvisninger 3994321
Del denne siden:
Del på Facebook Del på Twitter

Innhold © Nullvisjonen Agder